• Jazykový kvet

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jazykový kvet.

            Aj v tomto roku sme sa presvedčili, že naši žiaci majú veľký talent, čo ukázali skvelým umiestnením v krajskom kole súťaže Jazykový kvet 🌹. Srdečne gratulujeme Peťkovi Valachovi (5. ročník), ktorý sa v kategórii II.AJ P-P VT umiestnil na 1. mieste a postupuje na celoslovenské kolo.
            Srdečne blahoželáme aj žiakom 5. a 6. ročníka, ktorí získali s divadielkom skvelé 2. miesto (kategória II.AJ D PT) a Šarlotke Hrdinskej (5. ročník), ktorá v kategórii II.AJ P-P PT obsadila nádherné 3. miesto.
            Nech vás nadšenie neopúšťa a váš talent naďalej rastie.

          • Medzinárodný deň vtáctva v múzeu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vtáctva.

            Žiaci piateho ročníka sa zúčastnili podujatia venovanému Medzinárodnému dňu vtáctva v Zemplínskom múzeu. V priestoroch multimediálnej miestnosti východného krídla kaštieľa sa v úvode prihovoril žiakom pán zoológ Martin Danilák, ktorý prezentáciou priblížil život jednotlivých vtáčích druhov a význam krúžkovania vtákov.V ďalšej tvorivej časti si žiaci mali možnosť vyrobiť vtáčika z odpadového materiálu. Súčasťou podujatia v závere bola prehliadka špeciálnych ornitologických sietí,do ktorých ornitológovia odchytávajú vtáky.

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Ak ste sa rozhodli zapísať svoje dieťa v školskom roku 2024/2025 do 1. ročníka na našej ZŠ, je pre Vás pripravený formulár elektronickej prihlášky, ktorú máte možnosť vypísať v pohodlí domova a následne doručiť do školy do 30. apríla 2024:
            https://svmichal.edupage.org/register/?eqa=d2hhdD1mb3JtJm5yPTI%3D
            Tešíme sa na každého nového člena našej školskej rodiny.
            PS: Ak máte medzi sebou niekoho, kto uvažuje o zápise do školy, prosíme o sprostredkovanie tejto informácie.

          • Exkurzia - Environmentálne vodárenské zariadenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia - vodárne.

            Voda je pre život nenahraditeľná! Mali by sme o nej niečo vedieť a hlavne ju šetriť, aby bola dostupná aj pre ďalšie generácie.
            Vedeli ste, kde bola prvá studňa v Michalovciach? Prečo kanalizačné potrubie musí ísť popod vodovodné? Čo sú to vodojemy? Tak na tieto otázky by vám vedeli odpovedať žiaci siedmeho ročníka, ktorí absolvovali exkurziu ENVZ na Hrádku v Michalovciach v rámci vyučovania chémie o vode a jej úprave vo vodárňach. Žiaci sa dozvedeli aj zaujímavé informácie o práci vodárov,laborantov a iných povolaniach vodárenskej spoločnosti.

          • Testovanie 9

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Testovanie 9.

            20. 03. 2024 sa uskutočnilo celoslovenské testovanie deviatakov T9 2024. Ráno pred samotným testovaním sa naši deviataci stretli s p. kaplánom pri spoločnej modlitbe v školskej kaplnke. Potom sa už odobrali do pripravených tried na riešenie testov z matematiky a slovenského jazyka a literatúry.

          • Dve percentá

          • Milí rodičia, priatelia. Prosíme Vás o poukázanie 2 % z Vašich daní. Využívame ich na zakúpenie učebných pomôcok, skrášlenie exteriéru a interiéru školy a na kultúrne akcie určené pre žiakov našej - vašej školy. Za to Vám vyslovujeme úprimné poďakovanie. Prosíme Vás o zachovanie priazne aj v roku 2024. Viac...

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo geografickej olympiády.

            12. marca 2024 sa na Cirkevnej základnej škole sv. Michala konal 52. ročník okresného kola geografickej olympiády. Zúčastnilo sa jej 115 žiakov zo 17 základných škôl a             8-ročného gymnázia. Žiaci súťažili v 3 kategóriách: kategória G - 5. ročník, kategória F - 6. a 7. ročník a 1. a 2. ročník OG, kategória E - 8. a 9. ročník a 3. a  4. ročník OG. Najprv riešili úlohy z teoretickej časti geografického učiva, monotematického celku a poznatkov o miestnej krajine. Monotematická časť bola zameraná na tému Vnútorná energia Zeme - sopečná činnosť a zemetrasenia. Po teoretickej časti žiaci riešili testové úlohy z praktickej časti, kde museli preukázať svoje zručnosti práce s atlasmi.

            Žiaci našej školy sa umiestnili takto:

            kategória G (5. ročník): 1. miesto - Ján Bušanič (úspešný riešiteľ)

            13. miesto – Zuzana Vyšínová (úspešná riešiteľka)

            kategória F (6.-7. ročník): 1. miesto - Marek Saloň (úspešný riešiteľ)

            24. miesto – Šimon Hanzlík (úspešný riešiteľ), 35. miesto - Daniel Jenčík

            Marek Saloň, žiak 6. ročníka bude našu školu reprezentovať na krajskom kole.

          • Divadlo Kľud

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kľud.

            Režisér, scenárista a herec Kladzanského ľudového divadla Jozef Jenčo napísal jedinečnú knihu pre deti s názvom Vichodňarske rozpravočki, ktorá je v nárečí. Unikátne dielo bolo vydané na jeseň minulého roka. Jenčo so svojimi kolegami z Kladzanského divadla svoju knihu v rámci autorského čítania predstavil aj deťom.

          • BEJBY BAJB BAND

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album BEJBY BAJB BAND.

            Dňa 4.3.2024 sa naša škola zúčastnila hudobno-divadelnej show s názvom BEJBY BAJB BAND. Jonáš v bruchu veľryby, Daniel v jame levovej, Šalamún a kráľovná zo Sáby, Balám a oslica - to sú iba niektoré zo série trinástich starozákonnych príbehov biblických hrdinov a zvierat, ktoré boli vyrozprávané hravou hudobnou a divadelnou formou. Medzi mladými hercami bola aj naša bývalá žiačka Barbora Türkmen (Šoganová), ktorá nám po predstavení poslala takúto správu:

          • EdUtajner – Európa hrou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album EdUtajner – Európa hrou.

            Ide o „EÚ kontajner“, ktorý v sebe ukrýva vzdelávacie hry. Mladí Európania si tak môžu zábavnou a interaktívnou formou overiť svoje vedomosti o Európskej únii.

            Dňa 6. marca 2024 sa žiaci 7. ročníka našej školy zúčastnili na zábavnej vyučovacej hodine v EdUtajneri na Obchodnej akadémii, počas ktorej si mali možnosť overiť svoje vedomosti o Európskej únii. Pracovali v  skupinách, v  ktorých riešili jednotlivé úlohy na 7 stanovištiach a výsledky si zapisovali do Pasu Európana. Prvým stanovišťom bolo Samé ucho - kde si mali možnosť vypočuť tri krátke úryvky z hymny a identifikovať krajinu EÚ, druhým stanovišťom bola Mozaika symbolov – kde sa nachádzali typické symboly 3 krajín EÚ, ktoré mali žiaci podľa obrázkov na paneli zaraďovať ku krajine EÚ, na treťom stanovišti s názvom Na jednej lodi hľadali na slepej mape štáty EÚ uvedené v Pase Európana, na štvrtom stanovišti s názvom Multi-Kultipriraďovali správne písmená na vlajkách k číslu krajiny, na predposlednom šiestom stanovišti Odhaľ a poraz falošné správy, žiaci rozpoznávali hoaxy. Posledným stanovišťom bola Zelená vlna, kde sa žiaci oboznámili s tým, ako dlho sa rozkladajú rôzne druhy odpadu v prírode a za úlohu mali spočítať dobu rozkladu kožených výrobkov a žuvačky.

            Aktivity v EdUtajneri pripravili profesionáli v spolupráci s partnermi projektu: IT Fitness Test, za ktorým stoja IT Asociácia Slovenska i Digitálna koalícia a Gamifactory, ktorého tvorcom je spoločnosť ImpactGames.

            Aktivity žiakov boli zamerané na čitateľskú, mediálnu a matematickú gramotnosť, všímavosť, kritické myslenie a digitálne zručnosti. Vedomosti a šikovnosť žiakov bola odmenená titulom Mladý Európan. 

             

          • Súťaže v januári

          • V mesiaci január sa žiaci našej školy zapojili do rôznych súťaží:

            Olympiáda v anglickom jazyku (OK) – Matej Dušan Kosár (9.ročník)

            ... a Slovo bolo u Boha (CK) – Nikola Gabriela Gubíková (4. ročník)

            Matematická olympiáda (OK) – Peter Valach (5. ročník)

            Geografická olympiáda (školské kolo)

            kategória G – 5. ročník – Ján Bušanič, Zuzana Vyšínová

            kategória F – 6. – 7. ročník – Marek Saloň, Šimon Hanzlík, Daniel Jenčík

            Všetci žiaci boli úspešnými riešiteľmi a postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať v marci.

            Súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Deň v maskách

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň v maskách.

            Karnevalový čas si užili aj piataci. Vyučovanie v piatok 9.2.2024 prebiehalo riadne podľa rozvrhu, ale trochu aj netradične. V krásne vyzdobenej triede si do lavíc zasadli rôzne bytosti, osobnosti, aby v škole získali nové vedomosti. Žiaci boli totiž oblečení v maskách, aby im bolo počas vyučovania trochu veselšie.

          • Dve percentá

          • Milí rodičia, priatelia. Prosíme Vás o poukázanie 2 % z Vašich daní. Využívame ich na zakúpenie učebných pomôcok, skrášlenie exteriéru a interiéru školy a na kultúrne akcie určené pre žiakov našej - vašej školy. Za to Vám vyslovujeme úprimné poďakovanie. Prosíme Vás o zachovanie priazne aj v roku 2024. Viac...

          • Lyžiarsky kurz - Ždiar

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky kurz - Ždiar.

            Žiaci 8. a 7. ročníka v dňoch 15. až 19. januára 2024 absolvovali lyžiarsky výchovno – výcvikový kurz v malebnej obci Ždiar, ktorá leží v údolí medzi Belianskymi Tatrami a Spišskou Magurou v Podtatranskej brázde. Boli sme ubytovaní v penzióne Patrik a svoje lyžiarske schopnosti nadobúdali a zdokonaľovali na zjazdovke Strachan. Pod duchovným vedením pána kaplána Lukáša sme prežili naozaj krásny týždeň plný zážitkov.

          • Projektové čítanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projektové čítanie.

            Projektové čítanie prebiehalo v decembri pred Vianocami u ôsmakov. Na hodinách SJL sme si spoločne čítali knihu Vjanočne vichodňarske rozpravočki od regionálneho autora Jozefa Jenča. Kniha je napísaná v zemplínskom nárečí a príbehy sú vianočne ladené. Výstupom tohto čítania boli žiakmi spracované projekty – slovníky, ale aj dramatizácia textu Jak medvedz, ľiška i veľk ješľičkaroch robiľi. Pri čítaní knihy medzi žiakmi vládla veselá a príjemná predvianočná atmosféra.