• Hvezdáreň - Michalovce

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hvezdáreň - Michalovce.

            V utorok 24. mája naši ôsmaci navštívili priestory Hvezdárne v Michalovciach. Táto exkurzia  bola zameraná na doplnenie fyzikálnych poznatkov z oblasti Obnoviteľných zdrojov energií, ktoré sú v tejto dobe veľmi aktuálne. Nakoľko pomaly končí „ Doba ropy“ ľudstvo je nútené hľadať nové možnosti pre výrobu elektrickej energie. Všetky základné druhy alternatívnych zdrojov  energie žiakom vo svojej zaujímavej prednáške  predstavil pracovník Hvezdárne pán RNDr. Zdeněk Komárek. Páčili sa im aj pokusy s výrobou vodíka pomocou elektrolýzy, ktorý následne vyrábal elektrický prúd,  a tiež malá veterná elektráreň.  V druhej časti prednášky si žiaci zopakovali a doplnili svoje vedomosti o Slnku z pohľadu vesmírneho telesa a jeho významu pre  život na Zemi. Na terase Hvezdárne si  vyskúšali solárne hračky, solárnu pec a oboznámili sa s činnosťou meteorologických prístrojov. Neobišli ani priestory kupoly, kde pomocou špeciálneho ďalekohľadu pozorovali slnečné škvrny.  Veríme, že táto návšteva Hvezdárne nebola posledná a aj ďalší naši žiaci sa v budúcnosti  zúčastnia na takejto zaujímavej a podnetnej exkurzii.

             

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • Pytagoriáda  je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vyriešia úlohy. Cieľom súťaže je motivovať žiakov k súťaživosti a pestovať u nich kladný vzťah k matematike.

            V dňoch 29. a 30. apríla 2022 sa žiaci našej školy zapojili do OK Pytagoriády (43. ročník), ktorá sa uskutočnila v online forme. Úspešnými riešiteľmi okresného kola podľa jednotlivých kategórií boli títo žiaci:

            P3 – Ján Bušanič sa umiestnil na 21. mieste (v kategórii súťažilo 117 žiakov)

            P4 – Marek Saloň sa umiestnil na 12. mieste (v kategórii súťažilo 90 žiakov)

            P5 – Karolína Sibalová sa umiestnila na 11. mieste (v kategórii súťažilo 69 žiakov)

            P6 – Dávid Koscelanský sa umiestnil na 21. mieste (v kategórii súťažilo 30 žiakov)

            P7 – Terézia Husťáková sa umiestnila na 4. mieste (v kategórii súťažilo 34 žiakov)

            P8 – Martin Burinský sa umiestnil na 11. mieste (v kategórii súťažilo 20 žiakov)

            Najviac správne vyriešených matematických úloh mala Karolína Sibalová, najrýchlejšie počítal a najviac bodov za ušetrený čas dostal Marek Saloň. Najlepšie umiestnenie v súťaži - 4. miesto získala Terézia Husťáková.

            Všetkým riešiteľom blahoželáme k umiestneniu a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Jazykový kvet 2022 – krajské finále

          • V apríli sa uskutočnilo krajské finále súťaže Jazykový kvet. Naši žiaci získali tieto miesta:

            I. AJ POÉZIA & PRÓZA Prevzatá tvorba+ (bilinguálne prostredie)

            3.miesto: Sofia Janošová (3. ročník)  – The Crocodile

            II. AJ POÉZIA & PRÓZA Vlastná tvorba

            2.miesto: Mariam Mansour (8. ročník)  – Only in My Dreams

            II. AJ DRÁMA Prevzatá tvorba

            1.miesto: The Super Secret Surprise Casserole – divadelné predstavenie (žiaci 7. ročníka)

            2.miesto: Androcles and the Lion – divadelné predstavenie (žiaci 8. ročníka)

            Divadelnému súboru žiakov 7.ročníka zároveň blahoželáme k postupu na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať už prezenčne 10.6. v Nitre.

          • ...a Slovo bolo u Boha...

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ...a Slovo bolo u Boha....

            V piatok 6.5.2022 sa na CSŠ v Humennom konalo krajské kolo (28. ročník) recitačnej súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy „... a Slovo bolo u Boha...". Našu školu reprezentovali 3 žiačky – Šarlotka Hrdinská (3.roč.) – 2.kat. próza, Terezka Husťáková (7.roč.) – 4.kat. poézia a Anička Fešovičová (8.roč.) – 4.kat.próza. Šarlotka Hrdinská získala od poroty Čestné uznanie a Terezka Husťáková sa umiestnila na krásnom 3. mieste. Súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme k úspechu!

          • Vesmír očami detí

          • Zemplínske kultúrne centrum a hvezdáreň Michalovce ocenili najlepšie práce žiakov,ktorí sa zapojili do regionálnej výtvarnej súťaže s názvom Vesmír očami detí. Prvé miesto v piatej kategórii získala naša žiačka deviateho ročníka Sára Dzurjová. Srdečne blahoželáme.

          • Beseda a čítanie so spisovateľom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda a čítanie so spisovateľom.

            27. apríl 2022 bol v našej škole trošku špeciálnejší. Žiaci trávili dopoludnie zábavnou besedou s regionálnym spisovateľom Jozefom Jenčom. Klasické i moderné rozprávky si čítali v našom zemplínskom nárečí, rozprávali sa len dialektom, a tým v sebe budovali hrdosť na svoje korene a svojich predkov. S autorom kníh Vichodňarske rozpravočki si zahrali aj divadielko. Medzi žiakmi vládla veselá a príjemná atmosféra.

          • Hoaxy nás neoklamú!

          •      Žiaci 9. ročníka Marek Lesník, Filip Smetana a Saskia Krompáková sa zapojili do ďalšej z úloh v rámci environmentálneho projektu RecykloHry, tentokrát na tému Hoaxy nás neoklamú! Cieľom úlohy bolo využiť kritické myslenie v environmentálnych témach. V úlohe sa žiaci zamerali na vyhľadávanie environmentálnych hoaxov a ich vyvrátenie.

                 S pojmom hoaxy sa už bežne stretávame v online priestore a preto by sme na nich mali pri ich vyvracaní správne reagovať. Žiaci pri vyhľadávaní environmentálnych hoaxov pracovali so zdrojmi na internete. Túto tému spracovali vo forme prezentácií a plagátu.
            Viac...

          • Výtvarná súťaž

          • Žiačka deviateho ročníka Sára Dzurjová sa zapojila do výtvarnej súťaže O najkrajší návrh na obálku žiackej knižky pre umelecké školy. Jej práca s prírodným motívom sa stala víťaznou prácou v celoštátnom kole. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj na strednej škole.