• Mestská športová olympiáda

          • V mestskej športovej olympiáde žiakov michalovských základných škôl na IV. ZŠ Ul. Komenského 1 sa zúčastnili 5 žiaci našej školy, z ktorých najlepšie výsledky dosiahli:
            3. miesto - P. Pavlíková, kat. 50 m 3. - 4. roč.,
            3. miesto - F. Mandžák, kat. 60 m 5. - 6. roč.

          • Návšteva Zemplínskeho múzea

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Zemplínskeho múzea.

            Žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili dňa 17.06.2022 exkurzie v Zemplínskom múzeu. Múzeum sa od svojho vzniku zameriava na výskum a dokumentáciu prírody, pravekých a stredovekých dejín, histórie, kultúry a umenia regiónu Zemplína. Žiaci sa mali možnosť oboznámiť so životom a pôsobením šľachtickej rodiny Sztárayovcov na Zemplíne a v Michalovciach, tvorbou maliara J. T. Moussona a oboznámiť sa s typickými remeslami zemplínskeho vidieka.

          • Krásnohorská jaskyňa

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krásnohorská jaskyňa.

            Žiaci IX. ročníka absolvovali 14. júna exkurziu Krásnohorskej jaskyne, ktorá sa viac podobala na speleologickú akciu ako na jej návštevu.
            Túto jaskyňu objavili rožňavskí jaskyniari v roku 1964 po znížení hladiny vody vyvieračky Buzg. Známa dĺžka jaskyne je 1 556 m. Prehliadková trasa vedie ku Kvapľu rožňavských jaskyniarov, ktorý s výškou takmer 33 m patrí medzi najväčšie kvaple sveta. Trasa má dlžku 450 m a tou istou cestou sa návštevníci z jaskyne aj vracajú. Pred vstupom je potrebné obliecť sa do už vlastného "jaskyniarskeho" výstroja. Jednotlivé sprístupnené úseky sa prekonávajú drevenými lavičkami a jazerá pomocou lanových premostení. Je to jediná jaskyňa, v ktorej sa musíte dotýkať stien rukami,inak by ste "popadali". Jaskyňa nie je osvetlená a preto vám pri vstupe nasadia prilby s čelovkami.
            Našu výpravu viedol správca jaskyne pán RNDr. Jaroslav Stankovič, ktorému patrí veľká vďaka za cenné informácie, ktoré sme sa o jaskyni počas exkurzie dozvedeli a čas, ktorý nám venoval. Odporúčame navštíviť!

          • Jazykový kvet 2022 – celoslovenské finále

          • 10. júna 2022 sa v Nitre po dvojročnej „covidovej prestávke“ uskutočnilo prezenčné celoslovenské finále súťaže Jazykový kvet 2022. Našu školu reprezentoval divadelný súbor žiakov 7. a 8. ročníkaAnna Fešovičová, Terézia Husťáková, Bruno Kanca, Karin Kotrlová a Tamara Popovičová.  Darilo sa im veľmi dobre a vo svojej kategórii II.AJ DRÁMA PT si vybojovali krásne 2. miesto. 
            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a k umiestneniu blahoželáme!
            Zároveň ďakujeme aj vedeniu CZŠ a Rodičovskému spoločenstvu za finančnú podporu, bez ktorej by naša účasť na súťaži nebola možná.                                                                                

          • Exkurzia vodného diela Starina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia - Starina.

            Žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka sa dňa 8. júna zúčastnili exkurzie Stariny - najväčšej vodnej nádrže na pitnú vodu na Slovensku a v strednej Európe. Nachádza sa v najvýchodnejšom cípe Slovenska, v severovýchodnej časti Zemplína na území okresu Snina, v katastri obce Stakčín. Pod odborným vedením pána Petra Lojana sme mali možnosť nahliadnuť aj do jej útrob a oboznámiť sa s faktami týkajúcimi sa tohto vodného diela:vodná nádrž má objem 59,8 miliónov m³ vody a rozprestiera sa na ploche 311,4 hektára, priehradný múrvýšku 50 metrov, dĺžka hrádze je 345 a šírka 7 metrov. Po prekonaní 1472 schodov každému účastníkovi padlo vhod pokochať sa nádherným výhľadom z veže na Starinu alebo sa zapozerať do hlbokého betónového lievika - bezpečnostného prepadu, ktorý slúži na odtekanie vody pri vyšších prítokoch vody. Z tejto exkurzie sme si odniesli veľa pekných zážitkov a fotiek.
            Týmto sa chceme poďakovať p. Petrovi Lojanovi, ktorý nás počas exkurzie sprevádzal a p. Ing. Zuzane Kornúcovej za sprostredkovanie exkurzie.

          • Hvezdáreň - Michalovce

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hvezdáreň - Michalovce.

            V utorok 24. mája naši ôsmaci navštívili priestory Hvezdárne v Michalovciach. Táto exkurzia  bola zameraná na doplnenie fyzikálnych poznatkov z oblasti Obnoviteľných zdrojov energií, ktoré sú v tejto dobe veľmi aktuálne. Nakoľko pomaly končí „ Doba ropy“ ľudstvo je nútené hľadať nové možnosti pre výrobu elektrickej energie. Všetky základné druhy alternatívnych zdrojov  energie žiakom vo svojej zaujímavej prednáške  predstavil pracovník Hvezdárne pán RNDr. Zdeněk Komárek. Páčili sa im aj pokusy s výrobou vodíka pomocou elektrolýzy, ktorý následne vyrábal elektrický prúd,  a tiež malá veterná elektráreň.  V druhej časti prednášky si žiaci zopakovali a doplnili svoje vedomosti o Slnku z pohľadu vesmírneho telesa a jeho významu pre  život na Zemi. Na terase Hvezdárne si  vyskúšali solárne hračky, solárnu pec a oboznámili sa s činnosťou meteorologických prístrojov. Neobišli ani priestory kupoly, kde pomocou špeciálneho ďalekohľadu pozorovali slnečné škvrny.  Veríme, že táto návšteva Hvezdárne nebola posledná a aj ďalší naši žiaci sa v budúcnosti  zúčastnia na takejto zaujímavej a podnetnej exkurzii.

             

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • Pytagoriáda  je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vyriešia úlohy. Cieľom súťaže je motivovať žiakov k súťaživosti a pestovať u nich kladný vzťah k matematike.

            V dňoch 29. a 30. apríla 2022 sa žiaci našej školy zapojili do OK Pytagoriády (43. ročník), ktorá sa uskutočnila v online forme. Úspešnými riešiteľmi okresného kola podľa jednotlivých kategórií boli títo žiaci:

            P3 – Ján Bušanič sa umiestnil na 21. mieste (v kategórii súťažilo 117 žiakov)

            P4 – Marek Saloň sa umiestnil na 12. mieste (v kategórii súťažilo 90 žiakov)

            P5 – Karolína Sibalová sa umiestnila na 11. mieste (v kategórii súťažilo 69 žiakov)

            P6 – Dávid Koscelanský sa umiestnil na 21. mieste (v kategórii súťažilo 30 žiakov)

            P7 – Terézia Husťáková sa umiestnila na 4. mieste (v kategórii súťažilo 34 žiakov)

            P8 – Martin Burinský sa umiestnil na 11. mieste (v kategórii súťažilo 20 žiakov)

            Najviac správne vyriešených matematických úloh mala Karolína Sibalová, najrýchlejšie počítal a najviac bodov za ušetrený čas dostal Marek Saloň. Najlepšie umiestnenie v súťaži - 4. miesto získala Terézia Husťáková.

            Všetkým riešiteľom blahoželáme k umiestneniu a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Jazykový kvet 2022 – krajské finále

          • V apríli sa uskutočnilo krajské finále súťaže Jazykový kvet. Naši žiaci získali tieto miesta:

            I. AJ POÉZIA & PRÓZA Prevzatá tvorba+ (bilinguálne prostredie)

            3.miesto: Sofia Janošová (3. ročník)  – The Crocodile

            II. AJ POÉZIA & PRÓZA Vlastná tvorba

            2.miesto: Mariam Mansour (8. ročník)  – Only in My Dreams

            II. AJ DRÁMA Prevzatá tvorba

            1.miesto: The Super Secret Surprise Casserole – divadelné predstavenie (žiaci 7. ročníka)

            2.miesto: Androcles and the Lion – divadelné predstavenie (žiaci 8. ročníka)

            Divadelnému súboru žiakov 7.ročníka zároveň blahoželáme k postupu na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať už prezenčne 10.6. v Nitre.

          • ...a Slovo bolo u Boha...

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ...a Slovo bolo u Boha....

            V piatok 6.5.2022 sa na CSŠ v Humennom konalo krajské kolo (28. ročník) recitačnej súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy „... a Slovo bolo u Boha...". Našu školu reprezentovali 3 žiačky – Šarlotka Hrdinská (3.roč.) – 2.kat. próza, Terezka Husťáková (7.roč.) – 4.kat. poézia a Anička Fešovičová (8.roč.) – 4.kat.próza. Šarlotka Hrdinská získala od poroty Čestné uznanie a Terezka Husťáková sa umiestnila na krásnom 3. mieste. Súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme k úspechu!

          • Vesmír očami detí

          • Zemplínske kultúrne centrum a hvezdáreň Michalovce ocenili najlepšie práce žiakov,ktorí sa zapojili do regionálnej výtvarnej súťaže s názvom Vesmír očami detí. Prvé miesto v piatej kategórii získala naša žiačka deviateho ročníka Sára Dzurjová. Srdečne blahoželáme.

          • Beseda a čítanie so spisovateľom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda a čítanie so spisovateľom.

            27. apríl 2022 bol v našej škole trošku špeciálnejší. Žiaci trávili dopoludnie zábavnou besedou s regionálnym spisovateľom Jozefom Jenčom. Klasické i moderné rozprávky si čítali v našom zemplínskom nárečí, rozprávali sa len dialektom, a tým v sebe budovali hrdosť na svoje korene a svojich predkov. S autorom kníh Vichodňarske rozpravočki si zahrali aj divadielko. Medzi žiakmi vládla veselá a príjemná atmosféra.

          • Hoaxy nás neoklamú!

          •      Žiaci 9. ročníka Marek Lesník, Filip Smetana a Saskia Krompáková sa zapojili do ďalšej z úloh v rámci environmentálneho projektu RecykloHry, tentokrát na tému Hoaxy nás neoklamú! Cieľom úlohy bolo využiť kritické myslenie v environmentálnych témach. V úlohe sa žiaci zamerali na vyhľadávanie environmentálnych hoaxov a ich vyvrátenie.

                 S pojmom hoaxy sa už bežne stretávame v online priestore a preto by sme na nich mali pri ich vyvracaní správne reagovať. Žiaci pri vyhľadávaní environmentálnych hoaxov pracovali so zdrojmi na internete. Túto tému spracovali vo forme prezentácií a plagátu.
            Viac...

          • Výtvarná súťaž

          • Žiačka deviateho ročníka Sára Dzurjová sa zapojila do výtvarnej súťaže O najkrajší návrh na obálku žiackej knižky pre umelecké školy. Jej práca s prírodným motívom sa stala víťaznou prácou v celoštátnom kole. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj na strednej škole.

          • Prírodovedná exkurzia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prírodovedná exkurzia.

            Z príležitosti Dňa Zeme sa žiaci piateho, šiesteho a deviateho ročníka zúčastnili exkurzie prírodovedných expozícií vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach. Pod odborným vedením sme si prešli výstavu sov s názvom V moci noci, prírodu Východných Karpát, mineralogickú zbierku a Zem vo vesmíre. Všetky prednášky boli spojené s interaktívnym učením, takže žiaci mali možnosť si svoje nadobudnuté vedomosti overiť zábavnou formou. Z tejto exkurzie sme si odniesli veľa pekných zážitkov, fotiek a zaujímavých informácií.

          • Matematická olympiáda OK

          • V utorok 12.apríla 2022 sa uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády pre žiakov šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka - kategória Z6 až Z8. Po dlhom čase sa konalo opäť prezenčnou formou a v silnej konkurencii žiakov ostatných škôl.
            Žiaci riešili tri úlohy v rozsahu dvoch hodín. Ich vyriešenie si vyžadovalo dobré logické myslenie,  sústredenie a hlavne veľkú húževnatosť. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola:

            Kategória Z7 ( 7. roč. ) – T. Husťáková,  ktorá získala výborné 2. miesto - úspešná riešiteľka
            Kategória Z6 ( 6. roč.) – D. Koscelanský, ktorý sa umiestnil na 7. mieste

            Obom blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu a prajeme aj naďalej veľa tvorivých síl pri riešení náročných matematických úloh.

          • Čin roka 2021

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čin roka 2021

            Dňa 8.4.2022 sa v MsKS v Michalovciach konal slávnostný program s názvom To najlepšie, čo v meste Michalovce máme. Program bol spojený s odovzdávaním ocenení ČIN ROKA 2019, 2020 a 2021.  Z rúk primátora mesta si ocenenie prevzali najúspešnejší jednotlivci aj kolektívy v oblasti školstva, umenia, kultúry, športu, či zdravotníctva. Za získané úspechy v súťaži Jazykový kvet 2021 si titul Čin roka 2021 z našej školy odniesli:

            Mgr. Jozefína Romanyszynová

            Sofia Janošová (3. ročník)

            Terézia Husťáková, Karin Kotrlová, Bruno Kanca, Tamara Popovičová (7. ročník)

            Marek Senaj (bývalý žiak školy)

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a mesta a želáme veľa ďalších jazykových úspechov!

          • Jazykový kvet

          • Aj v tomto školskom roku budeme mať zastúpenie na krajskom finále súťaže Jazykový kvet 2022.
            Z postupu sa môžu tešiť títo žiaci našej školy:
            Sofia Janošová (3. roč.) – kategória I.AJ P-P PT+
            Mariam Mansour (8.roč.) – kategória II.AJ P-P VT
            Divadelný súbor žiakov 7. ročníka (T. Husťáková, K. Jankajová, B. Kanca, K. Kotrlová, T. Popovičová) – kategória II.AJ D PT
            Divadelný súbor žiakov 8. ročníka (H. Brombergerová, A. Fešovičová, M. Kotlár, M. Mansour, S. Muchová) – kategória II.AJ D PT
            Blahoželáme a všetkým držíme palce!

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 22. marca 2022 sa dištančnou formou uskutočnilo dekanátne kolo biblickej olympiády.  Našu školu reprezentovali žiaci 5. ročníka Karolína Sibalová, Dorota Hrdinská a Ondrej Janoško, ktorí obsadili veľmi pekné 3. miesto. Za úspešnú reprezentáciu školy ďakujeme a k umiestneniu srdečne blahoželáme. Pánovi kaplánovi ďakujeme za prípravu žiakov.

          • Dve percentá

          • Milí rodičia, priatelia. Prosíme Vás o poukázanie 2 % z Vašich daní. Využívame ich na zakúpenie učebných pomôcok, skrášlenie exteriéru a interiéru školy a na kultúrne akcie určené pre žiakov našej - vašej školy. Za to Vám vyslovujeme úprimné poďakovanie. Prosíme Vás o zachovanie priazne aj v roku 2022. Viac...